Odmor u Srbiji - najveća ponuda smeštaja i izleta u Srbiji

Izdvajamo

уторак, 25. децембар 2018.

Naša nezaboravna avantura po Srbiji - TRAGOM PROŠLOSTI!

 Naša nezaboravna avantura po Srbiji

Krenuli smo u nezaboravnu avanturu po Srbiji, na dvodnevni izlet tragom prošlosti, da  obiđemo tri tvrđave na Dunavu, otkrijemo kako je izgledao rimski grad Viminacijum, nazdravimo uz čašu dobrog vina na obali Srebrnog jezera ...

Leto je složićete se idealno za razgledanje Srbije, još ako na tom putu možete da se rashladite na  Dunavu, idealna dobitna kombinacija. Odlučili smo da je jun mesec idealan za upoznavanje kulture i istorije Srbije i krenuli u svoju avanturu.  

Krenuli smo iz Novog Sada u ranim jutarnjim časovima i putovali preko Beograda gde smo napravili kratku pauzu i zatim autoputem nastavili  do Smedereva.

Smederevska tvrdjava


Na ovom mestu smo saznali da je Smederevska tvrđava jedna od najvećih srednjovekovnih ravničarskih tvrđava u Evropi i poslednje veliko delo srpske arhitekture iz ovog perioda. Nalazi se na prostranoj zaravni na ušću reke Jezave u Dunav, zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela - Velikog grada i Malog grada.
Podignuta je sa ciljem da bude prestonica zemlje i utvrđeni dvor despota Đurđa Brankovića i da zameni Beograd koji je, nakon smrti despota Stefana 1427. godine, vraćen Mađarima. Građena je uz velike napore i predstavlja poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture. Ova tvrđava predstavlja popularnu turističku destinaciju, zaštićena je kao kulturno dobro od izuzetne vrednosti a prostor unutar Smederevske tvrđave se koristi za održavanje kulturnih manifestacija.

Istorija na ovim mestu još uvek živi – grobnica plemkinje sa srednjovekovnim nakitom iskopana je 2012. godine. Zbog ovoga, ovo je mesto koje svi zaljubljenici u arheologiju i istoriju moraju da posete. Zanimljivo je da je Smederevska tvrđava građena tolikom brzinom da su njeni graditelji umirali od iznemoglosti, a narod je krivca za tragedije pronašao u despotici Jerini (Irina Kantakuzin) i nazvao je “prokleta”.

Padom smederevskog utvrđenja u ruke Turaka pala je i srpska srednjovekovna država. Tvrđava je razarana turskim pohodima, bombardovanjem, a tokom Drugog svetskog rata u njoj je eksplodirala nemačka municija, što je ostavilo trajne posledice na velelepnom zdanju. 

Tvrdjava je otvorena za posetiove od 08 do 20h časova u letnjem periodu, dok je u zimskom periodu otvorena  do 16h.
 
Cena ulaznice je 120 dinara - za najavljene grupne posete (15 i više osoba)  uz uslugu besplatnog turističkog vođenja, kao i 60 dinara - povlašćena cena za pojedinačne posete penzionera, učenika i studenata.

Možete angažovati i usluge turističkog vodiča koje obuhvata razgledanje malog grada i cena je 500 dinara a vremenski period angažovanja je 30 minuta. Dok razgledanje velikog i malog grada je 1000 dinara.

Vremenski period angažovanja vodiča je 60 minuta. Važno je znati da se posete najavljuju ukoliko bi koristili usluge vodiča, nije moguće dobiti ovu uslugu na licu mesta. Takođe i grupne posete je potrebno najaviti par dana ranije.



Golubačka tvrdjava


Posle Smederevske tvrđave naše putešestvije nastavljamo ka Golubačkoj tvrđavi, uz kratko pravljenje pauze. Gоlubаčkо utvrđеnjе je pоdignutо nа strmim liticаmа stеnа, оkо 4 km nizvоdnо оd istоimеnоg grаdа, nа dеsnој оbаli Dunаvа, nа sаmоm ulаsku u Nacionalni park Đеrdаp. 

Golubački grad se prvi put spominje u istorijskim spisima 1335. godine, kada je Dunav predstavljao granicu između Ugarske i Srbije. Oko njega su se gotovo neprestano vodile bitke i često je menjao vlasnike. 

Prelepa Golubačka tvrđava spominje se u nekoliko legendi. Prema jednoj, dobila je ime zahvaljujući vizantijskoj princezi Jeleni, koja je bila zatočena u kuli utvrđenja. Usamljenoj i tužnoj, Jeleni nije mogao da pomogne ni prelepi pogled na Dunav. Utehu su joj pružali samo golubovi, pa otuda i naziv Golubački grad

Vi zasigurno nećete biti tužni jer će vam od lepote lepog plavog Dunava zastati dah. Dunav na ovom mestu dostiže svoju najveću širinu od skoro 7 km i neodoljivo podseća na more, mnogi ga porede sa Bokokotorskim zalivom. 

Od 2012. godine započet je projekat revitalizacije tvrđave, u okviru koje je izgrađen novi moderan vizitorski centar, zaobilaznica i tunel, pristan za velike kruzere. Ovde smo napravili kratku pauzu za fotografisanje i šetnju pored Dunava.







Srebrno jezero


Nastavljamo naše putovanje ka Srebrnom jezeru gde smo imali ručak/ranu večeru i noćenje u vili "Atos". Vila i restoran smešten su u neposrednoj blizini jezera, a okruženi su zelenilom i bagremovom šumom. Vlasnici sa pravom kažu da je Atos –  iscrtano olovkom prirode, mesto, predviđeno za rajski mir i blagostanje. Onaj osecaj da ste uvek dobrodošli, što smo i mi doživeli. 

Vila poseduje 8 soba što stvara intimnu atmosferu. Poseduje prelepo dvorište sa terasom gde se služi hrana u letnjim mesecima. Restoran nudi specijalitete domaće kuhinje uz širok izbor pića u kojima ćete uživati u prijatnom ambijentu. 

Srebrno jezero se nalazi 2 km od Velikog Gradišta, a zanimljivo je da je jezero dobilo ime po milionima iskrica koje čine da ono po zalasku sunca ima srebrni odsjaj. S obzirom da odiše izuzetnom lepotom, od svog nastanka je postalo omiljeno izletište, i okosnica turizma ovog kraja, a u poslednje vreme ga nazivaju i srpskim morem.



 

Arheološko nalazište - Viminacijum

Sledećeg jutra put nastavljamo prema jednom od najvećih i najočuvanijih gradova Rimskog carstva - Viminacijuma, na čijoj je teritoriji rođena petina svih rimskih imperatora. Ovde smo videli nešto neprocenjivo i saznali kako su to nekada davno Rimljani živeli na ovim prostorima. 

Viminacijum је arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, udaljen 12 kilometara od Požarevca. Rimski vojni logor i grad nastao je u I и трајао до почетка VII veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske. Obimna arheološka istraživanja započeta su zbog izgradnje termoelektrane i površinskog kopa Drmno, 1977. godine, na prostoru nekropola, jugozapadno od kastruma. Istraživanja su dala izuzetno bogat i značajan arheološki materijal. 

 Videćete dobro očuvane fragmente predivnih fresaka u nekoliko grobnica (silazak u podzemni svet), poseta Naučnom centru (vili izgrađenoj u stilu rimskih vila iz perioda Viminacijuma), kao i stručno vođenje po lokalitetu kroz koje se može saznati sve ono što je zanimljivo u vezi sa ovim mestom. 

Jedna od najvećih atrakcija arheološkog parka Viminacijum svakako je obilazak kupole sa ostacima mamuta. Najvažniji eksponat je mamutica, prigodno nazvana Vika, stara oko 5 miliona godina, čiji skelet je očuvan u celosti i to na mestu na kome je i pronađen. 

Od ove godine otvoren je i hotel koji dočekuje svoje goste. Postoji mogućnost i smeštaja u sobama u okviru vizitorskog centra (jednokrevetne, dvorevetne ili porodični sobe). U turističkoj ponudi je i  degustacija hrane / Rimski doručak / Rimski ručak / Rimska večera u autentičnom prostoru.

Ture se realizuju na pun sat i za razliku od Smederevske tvrđave, moguće su isključivo sa njihovim stručnim vodičem na srpskom ili na stranom jeziku. Vodiči su zaista sjajni i jako zanimljivo prezentuju. Mogli smo primetiti da je bilo baš puno školske dece. Arheološki park radi svakog dana osim 1. januara. Cena karte je za odrasle 500 dinara, za penzionere i decu stariju od 10 godina 300 dinara i grupne posete (grupa veća od 30 osoba) je 400 dinara. Obilasci traju 2 sata. 
















Posle naše posete Viminacijumu, nastavili smo put do Požarevca i posete Ergele Ljubičevo, jedne od najstarijih ergela u Srbiji, koju je 1860. godine osnovao Knjaz Miloš Obrenović na imanju "Morava" pored Velike Morave. Nalazi se na udaljenosti 5 km od grada. Nastala je sa ciljem da se unapredi konjarstvo od najboljih konjskih rasa. Kasnije, njegov sin Mihailo ovom posedu na 300 hektara površine daje ime "Ljubičevo", po svojoj majci, kneginji Ljubici. Ergela je posebno posećena za vreme turističko - sportske manifestacije "Ljubičevske konjičke igre" koja se održava svake godine prve subote u septembru. Imaćemo mogućnost razgledanja ergele, prikaz detalja iz programa Ljubičevskih igara - Ljubičevski višeboj, besplatno jahanje konja, upoznavanje i razgledanje trofejne sale... Od nedavno je i za najmladje posetioce otvoren avantura park

Na ovom predivnom mestu, u hladovini smo napraviti pauzu za ručak u restoranu: "Ljubičin Konak" gde smo naše putovanje završili uz zvuke tamburice i sumirali utiske, do sledeće naše avanture....




Нема коментара:

Постави коментар

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Post Top Ad

Your Ad Spot

Странице