Odmor u Srbiji - najveća ponuda smeštaja i izleta u Srbiji

Izdvajamo

понедељак, 24. децембар 2018.

Dvorci Vojvodine - mesta gde bajka postaje stvarnost


DVORCI VOJVODINE - mesta gde bajka postaje stvarnost

Romantični ukrasi vojvođanskih ravnica, raskošni svedoci prohujalih vremena i verni čuvari tradicije. Njihova arhitektura će vas lako očarati, šarm jednostavno zavesti a legende zaintrigirati. Oni su dvorci Vojvodine i spremni su da vam oduzmu dah!

Dvorac Dunđerski

Dvorac Dunđerski se nalazi u vojvođanskom mestu Čelarevu, odnosno letnjikovac jednog od najbogatijih Srba svih vremena, Lazara Dunđerskog.  Dvorac je u privatnom vlasništvu - jedan od najčuvenijih među 80 kaštela, letnjikovaca i tvrđava u Vojvodini, u kome je snimljena serija "Sva ta ravnica",. Od 1993. godine je Poljoprivredni muzej i spomenik prirode.  Dvorac je značajan i po tome što se upravo tu rodila nesrećna ljubav između Lazareve ćerke Jelene i pesnika Laze Kostića.


U srcu vojvođanske ravnice, na 14 km od Bečeja prema Bačkoj Topoli skriva se dvorac, ali ne bilo kakav dvorac, to je dvorac na kome bajka i dalje živi. Kada parkirate svoje kočije i uđete u kompleks dvorca, bajka može da počne, uživajte u svojoj toaleti, zaigrajte valcer i zapamtite ne morate bal napustiti pre dvanaest, zabava može trajati koliko god vi želite. I ko zna, možda se vaš princ ili princeza krije iza zidina velelepnog, belog dvorca Bogdana Dunđerskog. 

Dvorac čuva intrige, ljubavi, patnje, neraskidiva prijateljstva, snove i maštanja najimućnije porodice tog vremena, porodice Dunđerski. Dvorac danas predstavlja hotelski kompleks sa restoranom i parkom. U parku se nalazi i mala farma nojeva, a u blizini je i zgrada u kojoj se nekada nalazio bioskop "Bratstvo i jedinstvo". U Fantastu ćete videti čuvenu ergelu koju je osnovao sam Bogdan Dunđerski, koji je bio zaljubljenik u konje i  priča se da ih je imao 1400, e upravo po najslavnijem konju te ergele zamak je i dobio ime. Zatim, ovde možete videti pomenutu ckvu/kapelu Bogdana Dunđerskog sa sjajnim ikonostasom Uroša Predića; prelepe vrtove oko zamka, bazen olimpijskih dimenzija (nažalost bez vode!), malu farmu nojeva, Kaštel – mali zamak. Fantast je pravo mesto za relaksaciju i uživanje… 


                                             
Dvorac Fantast, izvor: Google

Dvorac Sokolac

Dvorac je izgradio Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama 19. veka. Dvorac je dobila u miraz Emilija Ivanović, kćerka Lazara Dunđerskog, kao i čitavo imanje koje se zvalo "Veliki salaš" koje je obuhvatalo 3997. jutara, u kome je poslednje dane života provela Lenka Dunđerski i koji nosi svoju legendu.

Vlasnik dvorca Lazar Dunđerski je bio dobar kockar, ali jednog dana je na kartama izgubio i dvorac i imanje oko njega. Protivnik Lazara Dunđerskog je ponudio da bi ako naravno želi, Lazar mogao da povrati celo imanje samo jednim pucnjem iz pištolja. 

Nažalost danas dvorac nije u najboljem izdanju, iako je proglašen za spomenik kulture 2001. godine.


Dvorac "Kaštel"

Dvorac se nalazi blizu  Zrenjanina, u selu Ečka. Građen je u engleskom stilu, u periodu od 1816. do  1820. godine. Ečku je na licitaciji komorskih dobara kupio Luka Lazar 1781. godine. Na pustari je osnovao naselje i izgradio crkvu za stanovnike naselja, odnosno za podanike na imanju.

Dvorac je početkom XIX veka u tzv. engleskom stilu izgradio Lukin sin Agošton Lazar. Imanje i dvorac je 1870. godine otkupio grof  Feliks Ornonkur, a nakon toga je dvorac dograđen i izmenjen 1898-99. godine. Današnji izgled zgrada dobija kada je porodica Ornonkur bila u najvećem usponu i sa novim prezimenom De La Fontagne et d Harnoncur et Univerzagt i Palavicani. 

Danas je staro izdanje potpuno renovirano i pretvoreno u hotel sa sa 4*. Dvorac raspolaže sa 38 soba i 7 apartmana, koje su mešavina modernog i srednjevekovnog dizajna, pružajući gostima intimnu atmosferu, mir i pogled na velelepni park koji okružuje celokupno zdanje.

Smeštaj i restoran 

Svakako vredno pažnje u ovom delu je etno sela "Tiganjica" u blizini Zrenjanina, gde smо napravili i  mi našu  pauzu. Banatsko etno selo "Tiganjica" sagrađeno je od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo. 

Dočarava posetiocima Banat, način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da se bar na tren vrate u prošlost i osete njegove čari. Na ovom čarobnom mestu koje predstavlja oazu mira, napravili smo i mi  predah i odmorili se uz dobro vino i dobru hranu.

Kuća raspolaže sa 6 soba kao i dvorištem u kojem posetioci mogu uživati uz zvuke tamburice i pripremati i sami jela. Smeštaj je u sobama uređenim u etno stilu i oslikava davno prošlo vreme. Imaju razna zanimljiva imena: Bakina i Dekina soba, Mladenačka soba, Nanina soba...

U svom sastavu poseduje i restoran "Trofej" a takođe pruža i mnoštvo sadržaja: mini zoo vrt, štale sa rasnim konjima kao i staze za jahanje. Za decu je doživljaj mini ergela poni konja i dečije igralište.










  

Нема коментара:

Постави коментар

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Post Top Ad

Your Ad Spot

Странице