Odmor u Srbiji - najveća ponuda smeštaja i izleta u Srbiji

Izdvajamo

четвртак, 20. децембар 2018.

Vrelo Mlave



  PUTOPISI - ta nestvarna mesta

VRELO MLAVE



Tokom 2018. godine obišli smo mnoga zanimljiva  mesta, ali su nam neka mesta posebno ostavila jak utisak. To su ona mesta  koja bi iznova i iznova obišli. Jedno od tih mesta je vrelo reke Mlave ili Žagubičko vrelo i u dolini Krupajske reke - Krupajsko vrelo.https://sh.wikipedia.org/wiki/Krupajsko_vrelo




Vrelo Mlave se nalazi u severoistočnoj Srbiji i od Novog Sada je udaljeno 263 kilometara, od Beograda  170 kilometara, od Požarevca  je udaljeno 94 kilometara, dok je od Žagubice, administrativnog i turističkog centra Homolja udaljeno 1 kilometar. Preporučujemo vam da ga posetite u leto kada je priroda fantastična, mi smo ga obišli u avgustu mesecu.

Krenuli smo iz Novog Sada, odmorili u Požarevcu, gde smo narednog dana krenuli put Žagubice. Videli smo da nam treba oko 2 sata vožnje, međutim vozi se sporo i potrebno je malo duže.  Put je za nas koji smo krenuli sa malim detetom bio poprilično težak, ima baš dosta krivina i uspona,  jer je Žagubica smeštena na obroncima planine Beljanice, na nadmorskoj visini od 314 metara, ali je u suštini put dobar gde ćete, ukoliko nemate problem mučnine tokom vožnje, imati priliku da uživate u prelepim pejzažima Crnog vrha i Homolja. Prolazi se kroz Gornjačku klisuru i možete zastati da posetite manastir Gornjak i da se upoznate sa srpskom istorijom. Izgrađen je u periodu od 1376 – 1380. godine kao zadužbina kneza Lazara.

Kada smo pomislili da nam je dosta vožnje i krivina, spustili smo se u Žagubicu, smešteno na 499m nadmorske visine, i ubrzo stigli do  Vrela Mlave koje zaista deluje nestvarno, ima zelenu do tamnozelenu boju vode zahvaljujući vegetaciji, algama i retko kada se muti a nekada dostiže i prozirnost čak do 10m. Ukoliko se približite i pipnete vodu, primetićete da voda u vrelima nije vrela, već je dosta hladna zbog dubine. Ovde je izmerena  najveća dubina u Evropi (74 m). Takođe kada se približite vodi videćete se u njoj nalazi popriličan broj riba (uglavnom pastrmke) Deca su  uživala bacajući komadiće hleba sa mostića i njihova zabava je bila  zagarantovana ;). 
Pored planina i kotlina Homolje obiluje brojnim klisurama, uvalama,pećinama...( Lazareva pećina, Resavska pećina i mnoge druge). Pored samog vrela nalazi se restoran "Vrelo", gde je specijalitet sveža pastrmka na žaru. Imaju prelepu terasu sa pogledom na vodu, gde možete odmoriti i uživati u pogledu, što smo i mi uradili :). Njegovu lepotu još više upotpunjuje prelepa okolina, očuvana priroda i prostrana četinarska šuma.

U ovom kraju možete videti i posebnu prirodnu retkost prerast Samar, prirodni kameni most u izvorišnom kraku male Tisnice, zatim manastir Gornjak iz XIV veka... kao i mnoge prirodne retkosti, a na kraju treba istaći da je Vrelo Mlave zaštićeno kao hidrološki spomenik prve kategorije.

Smeštaj


U blizini se nalazi i Etno selo Trska, gde možete predahnuti i nastaviti svoju avanturu po lepotama Istočne Srbije a možete i prenoćiti i probati specijalitete ovog kraja. U njemu nude domaću i zdravu hranu, homoljsko jagnje, svežu pastrmku sa izvora i čuveni homoljski sir i kačamak. U ovom etno-selu mogu se naći i domaći med i rakija, kao i brašno samleveno u vodenici. Smeštaj se nudi i u kafani sa prenoćištem Vrelo, smeštenoj na samom vrelu reke Mlave, ispod obronaka planine Beljanica, kao i u seoskim domaćinstvima, opremljenim svim neophodnim komforom.


Svakako mi smo proveli lep dan , uživali smo u zvukovima i nestvarnoj boji vode...
Zaključili smo i da Homolje sa pravom nosi epitet  prava oaza nezagađene prirode.


               



Krupajsko vrelo

Hidrološki spomenik prirode I (prve) kategorije

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, na nadmorskoj visini od 220m, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac. Put je takođe dobar i priroda fantastična. 

Kada smo stigli, uskim puteljkom smo se spustili  kamenim stepenicama do bazenčića punog pastrmkama, gde nas je prizor ostavio bez daha, zanemeli smo od lepote, kao u bajci, to se ne može opisati, to treba doživeti. Na njega se odmah nadovezuje drugi bazenčić, dok je sa druge strane čitav niz vodopada.  Plavo zelena voda, koja ima promenljive nijanse, koje hipnotišu. Čuje se cvrkut ptica, šuštanje granja. Još jedna stvar koja čini Krupajsko vrelo tako jedinstvenim, je i  pećina koja izbija iz samog jezera. Dopola u vodi, stvarno izgleda kao prizor iz knjige za decu.
Krupajsko vrelo spada u grupu kraških vrela. Temperatura vode na izvoru se kreće od 9-11°C. Prvobitno izgled vrela je promenjen izgradnjom betonske brane, koja je formirala jezero dužine 40 i širine 17 metara. Brana je izgrađena za potrebe mlina, koji i danas radi. Pre izgranje ove brane, voda je isticala iz pećine, velikom snagom, praćena hukom vode. Danas se vidi samo deo otvora pećine, a prvobitni izvor je potopljen. U neposrednoj blizini Krupajskog vrela, nalazi se termalni izvor “Toplik” čija je temperature vode 23°C.

Restoran "Krupajsko vrelo"

Restoran je odmah pored vrela i ima prelepu terasu, gde se u letnjim mesecima može baš opustiti. Specijalitet kuće je pastrmka iz njihovog ribnjaka koju gost po želji može sam da upeca. Takođe imaju i veliki izbor drugih karakterističnih specijaliteta ovog kraja: homoljsko jagnje, homoljski sir, kačamak a takođe nude i veliki izbor gotovih i jela sa roštilja.






Нема коментара:

Постави коментар

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Post Top Ad

Your Ad Spot

Странице