Odmor u Srbiji - najveća ponuda smeštaja i izleta u Srbiji

Izdvajamo

среда, 19. децембар 2018.

Odmor u neobičnom selu - Gostuša

Odmor na selu

Gde se nalazi selo Gostuša?


Da li ste čuli za selo GOSTUŠA ili kako ga zovu "kameno selo"?



Ovo nesvakidašnje selo nalazi se na obroncima Stare planine, 30km od Pirota, blizu Zavojskog jezera i jedno je od retkih sela u staroplaninskom kraju, koja nisu izgubila autentičan izgled.

U ovom kamenom selu nema čak ni mobilnih telefona, tako da imate osećaj stvarno da ste van civilizacije.

Zašto je Gostuša neobična?

Ovo selo je autentično i iz razloga što su kuće građene od kamena, blata i drugih prirodnih materijala koje su stanovnici pronalazili u okolini Stare planine. U selu su čak i krovovi od kamena.




Tu je i činjenica da se ne radi o jednoj, dve ili tri kuće već o čitavom selu u kojem je nekada živelo oko 1500 stanovnika a danas stotinak. Zanimljiva i nesvakidašnja priča o Gostuši prešla je i granice Srbije i privukla pažnju stručnjaka širom sveta. Nagrađena je kao projekat u konkurenciji 36 evropskih država. Zbog svega ovoga, kameno selo "Gostuša" je i zaštićeno kao nepokretno kulturno dobro. Do sela se može stići jedino pešice, pa vam predlažemo  treking, kao idealan vid rekreacije.

Odmor u Gostuši kao beg od civilizacije i vremena

Kada stignete, bićete potpuno u drugom vremenu, zarobljeni negde u prošlosti ili kao da ste u filmu". U selu možete i prenoćiti, trenutno postoji 5 kuća za odmor. Takodje i uživati u gurmanskim specijalitetima, čiji se ukus ne zaboravlja - pirotski kačkavalj, peglana kobasica....

Ako znate i Vi još koji specijalitet tog kraja, dopišite ga i pomozite nam?
https://www.facebook.com/odmor.u.srbiji.vacation/

Нема коментара:

Постави коментар

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Post Top Ad

Your Ad Spot

Странице