Odmor u Srbiji - najveća ponuda smeštaja i izleta u Srbiji

Izdvajamo

недеља, 29. март 2020.

Izlet u Krakov

Nezaboravan izlet u Krakov






Jednog dana zapala mi je za oko jeftina i interesantna tura za Krakov. Iskreno rečeno, društvo za ovo putovanje je bilo teško pronaći. Kako je jedan od fakultativnih obilazaka odlazak u Aušvic, tako potencijalni saputnicima ova destinacija nije delovala privlačno. Kao da odlazak tamo nije, kako mu i ime kaže, fakultativan.







Osim toga većina mi nije verovala da se do Krakova putuje kraće nego do Praga, pa čak ni otvaranje mape nije davalo rezuletata. Napokon, posle nekog vremena, nisam pronašla saputnike već su oni pronašli mene. Imala sam sreće da na mene nabasaju baš oni koji se rukovode istim smislom…i odosmo mi u Krakov.
Putovanje smo uplatili u turističkoj agenciji "Tango Travel" iz Novog Sada, dok je organizator turistička agencija "Aqua travel" iz Beograda.

Krakov - grad mladih

Krakov je pre svega grad mladih, univerzitetski je grad pa je to i normalno, ali baš ovoliko mladih na jednom mestu ne videh nikad. Pa eto, ukoliko vam je dosadno da gledate ljude opterećene opstankom, problemima i njihova tmurna lica, pođite i uživajte u lepršavom gradu mladosti. Grad nije veliki i može se reći da puno toga nudi. Gradsko jezgro je prelepo, kao i dvorac Vavel.

Cene su srednje, restorana, kafića i prodavnica ima puno. I da, pušači neka se psihički dobro pripreme, nema više lokala u kojima je dozvoljeno pušenje!




Ukoliko birate smeštaj, preporuke za hotel Ibis Budger Bronowice. Iako zvanično ima jednu ili dve zvezde, čist je i uredan, a nije daleko od grada i javni prevoz staje blizu hotela.

 

  

Fakultativni izleti - rudnik soli i Aušvic



Agencije će vam u sklopu ovog aranžmana ponuditi dva fakultativna izleta: u rudnik soli Velička i u spomen-muzej Aušvic. Velička je najstariji rudnik soli u Evropi, lepo otići i neobično je iskustvo videti podzemne galerije i ukrase koje su pravile generacije rudara. U srce rudnika spuštate se stepenicama i silazak traje dovoljno dugo da pomislite da nećete nikada stići, a setite ga se nakon dva dana kad dobijete upalu mišića! Ne brinite, za povratak vam ne treba višemesečno treniranje i pripreme, vraćate se teretnim liftom! Aušvic je, kao što i zamišljate, sumoran, tužan, prepun loših vibracija.



Aušvic


Dok ste tamo osećate neku daleku jezu i tugu. Pažnju privlače ukrasi na nekim zgradama, deluju toliko morbidno i pitate se kako je moguće da je na takvom mestu opstao i tračak umetnosti. Logor je prepun turista koji dolaze iz raznih krajeva sveta. Svaka prostorija sadrži jezive i tematske eksponate. Pošto u kompleksu u svakom trenutku ima mnogo grupa, gledate sve te tužne i strašne podsetnike na ljudsku monstruoznost, predvama sevaju strašne misli i prizori.


Dok čekate da prethodna grupa napusti neku prostoriju da bi Vas vodič uveo, žutite jer iza čeka već druga grupa. Tako nemate previše vremana ni mogućnosti da o svemu što gledate promislite do kraja. Psihičku iscrpljenost možete nekad da osetite tek uveče kad se vratite u hotel.

Ono što nije na spisku obilazaka, a što mogu da preporučim je obilazak Šindlerove fabrike i muzeja koji je tamo otvoren. Muzej poseduje originalne predmete iz Drugog svetskog rada, pa Vas vodi u neko drugo vreme. Postavka je vrlo uverljiva i eksponati autentični toliko da se u jednom momentu zapitate da li je pravljen protiv ili u slavu fašizma (zastave, pločice sa motivina svastike, pozorišne lutke sa Hotlerovim likom, objave, oglasi iz perioda okupacije).

Autor: Nataša Živković 




















Нема коментара:

Постави коментар

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Post Top Ad

Your Ad Spot

Странице