Odmor u Srbiji - najveća ponuda smeštaja i izleta u Srbiji

Izdvajamo

понедељак, 30. март 2020.

Tri tvrđave na Dunavu


Započnite sa nama nezaboravnu avanturu po Srbiji, vodimo vas na dvodnevni izlet, da zajedno obiđemo tri tvrđave na Dunavu, otkrijemo kako je  izgledao rimski grad Viminacijum, nazdravimo uz čašu dobrog vina na obali Srebrnog jezera ...

 Smederevska tvrđava - Golubačka tvrđava - Srebrno jezero - Ramska tvrđava - Viminacijum

1. dan: NOVI SAD - BEOGRAD - SMEDEREVO  - GOLUBAC - SREBRNO JEZERO

Sastanak grupe na dogovorenom mestu (kod lokomotive) u Novom Sadu   u 7.00 sati. Putovanje ka Novom Beogradu (ispred parkinga Sava Centra) i kratkog zadržavanja radi preuzimanja putnika u 08:30 sati i nastavak putovanja prema Smederevu. Stižemo do Smederevske tvrđave -   jedne od najvećih srednjovekovnih ravničarskih tvrđava u Evropi i poslednje veliko delo srpske arhitekture iz ovog perioda. Istorija na ovim mestu još uvek živi – grobnica plemkinje sa srednjovekovnim nakitom iskopana je 2012. godine. Zbog ovoga, ovo je mesto koje svi zaljubljenici u arheologiju i istoriju moraju da posete. Zanimljivo je da je Smederevska tvrđava građena tolikom brzinom da su njeni graditelji umirali od iznemoglosti, a narod je krivca za tragedije pronašao u despotici Jerini (Irina Kantakuzin) i nazvao je “prokleta”.



Nakon Smedereva krećemo ka Golubačkoj tvrđavi, uz kratko pravljenje pauze. Gоlubаčkо utvrđеnjе je pоdignutо  nа strmim liticаmа stеnа, оkо 4 km nizvоdnо оd istоimеnоg grаdа, nа dеsnој оbаli Dunаvа, nа sаmоm ulаsku u Nacionalni park Đеrdаp. Golubački grad se prvi put spominje u istorijskim spisima 1335. godine, kada je Dunav predstavljao granicu između Ugarske i Srbije. Oko njega su se gotovo neprestano vodile bitke i često je menjao vlasnike. Prelepa Golubačka tvrđava spominje se u nekoliko legendi. Prema jednoj, dobila je ime zahvaljujući vizantijskoj princezi Jeleni, koja je bila zatočena u kuli utvrđenja. Usamljenoj i tužnoj, Jeleni nije mogao da pomogne ni prelepi pogled na Dunav. Utehu su joj pružali samo golubovi, pa otuda i naziv Golubački grad
Vi zasigurno nećete biti tužni jer će Vam od lepote lepog plavog Dunava zastati dah. Dunav na ovom mestu dostiže svoju najveću širinu od skoro 7 km  i neodoljivo podseća na more, mnogi ga porede sa Bokokotorskim zalivom. Od 2012. godine započet je projekat revitalizacije tvrđave, u okviru koje je izgrađen novi moderan vizitorski centar, zaobilaznica i tunel, pristan za velike kruzere. Ovde ćemo napraviti kratku pauzu za fotografisanje i šetnju pored Dunava.






Posle Golubačke tvrđave nastavljamo do manastira Tumane - svetinja u kojoj vera čini čuda.  Manastir se nalazi kod Golupca u podnožju golubačkih planina, okružen šumom,  na levoj obali Tumanske reke, što samoj svetinji daje posebnu lepotu. Prema narodnom verovanju manastir Tumane je nastao kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića, za koga se smatra da je živeo i vladao delom današnjeg Braničeva.

Nastavljamo naše putovanje ka Srebrnom jezeru gde ćemo imati ručak/ranu večeru u restoranu "Dinčić" i noćenje u vili "Dinčić". Srebrno jezero je udaljeno 2 km od Velikog Gradišta, a zanimljivo je da je jezero dobilo ime po milionima iskrica koje čine da ono po zalasku sunca ima srebrni odsjaj. S obzirom da odiše izuzetnom lepotom, od svog nastanka je postalo omiljeno izletište, i okosnica turizma ovog kraja, a u poslednje vreme ga nazivaju i srpskim morem.




2. dan: RAM - VIMINACIJUM  - NOVI SAD

Doručak u restoranu "Dinčić" i polazak grupe  u 10:00 sati kada put nastavljamo prema Ramskoj tvrđavi. Тvrđаvа Rаm nаlаzi sе nа оbаli Dunаvа, оkо 25 km sеvеrоistоčnо оd Pоžаrеvcа, izmеđu Kоstоlcа i Vеlikоg Grаdištа. Ramska tvrđava podignuta je na ostacima antičkih i vizantiskih temelja. Turski sultan Bajazit Drugi 1491. godine radi osvajanja Panonije, sagradio je utvrđenje Ihram, i tako je nastalo ime Ram, ali je pre hiljadu godina lokalitet nosio naziv Lederata. Danas vidljivi otvori za topove na kulama ukazuju da je Ram bio artiljerisko utvrđenje na Dunavu. Da je Ram bio stecište Rimljana govori i rimska tabla ispod tvrdjave na kojoj se danas nalazi vidljiv natpis u tri reda.
Posle tvrđave Ram krećemo ka jednom od najvećih i najočuvanijih gradova Rimskog carstva -  Viminacijuma, na čijoj je teritoriji rođena petina svih rimskih imperatora. Ovde ćete videti nešto neprocenjivo i saznati kako su to nekada davno Rimljani živeli na ovim prostorima. 



Viminacijum је arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, udaljen 12 km od Požarevca. Rimski vojni logor i grad  nastao je u I и трајао до почетка VII veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske. Obimna arheološka istraživanja započeta su zbog izgradnje termoelektrane i površinskog kopa Drmno, 1977. godine, na prostoru nekropola, jugozapadno od kastruma. Istraživanja su dala izuzetno bogat i značajan arheološki materijal.  Videćete dobro očuvane fragmente predivnih fresaka u nekoliko grobnica (silazak u podzemni svet), poseta Naučnom centru (vili izgrađenoj u stilu rimskih vila iz perioda Viminacijuma), kao i stručno vođenje po lokalitetu kroz koje se može saznati sve ono što je zanimljivo u vezi sa ovim mestom. Jedna od najvećih atrakcija arheološkog parka Viminacijum svakako je obilazak kupole sa ostacima mamuta. Najvažniji eksponat je mamutica, prigodno nazvana Vika, stara oko 5 miliona godina, čiji skelet je očuvan u celosti i to na mestu na kome je i pronađen.
Ručak
Dolazak u Beograd i Novi Sad u večernjim časovima...


Cena: 3500 RSD

Uključeno u cenu:
·  Prevoz prema programu autobusom visoke kategorije
·  Nocenje u vili Dincic sa polupansionom (vecera I dorucak)
·  Usluge licencirarnog vodiča
·  Organizacija izleta

Nije uključeno u cenu:
·  Ručak i piće
·  individualni troškovi
·  Besplatno: poseta tvrđavi Ram
·  Ulaznice za Smederevsku tvrđavu (120 dinara) i Viminacijum (500dinara odrasli, penzioneri 300, deca do 10 godina ne plaćanju -cenovnik važi od 18.03.2016.)




Нема коментара:

Постави коментар

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Post Top Ad

Your Ad Spot

Странице